nuffnang

Thursday, July 9, 2009

PPSMI dihapuskan 2012

PPSMI (Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris) akan dimansuhkan mulai tahun 2012.

Sebagai ibu kepada anak yg bakal bersekolah 4 tahun lagi saya amat tidak bersetuju dengan langkah yg diambil kerajaan. Dalam zaman yg serba canggih, bahasa Inggeris amat penting, jadi bagus kalau ianya didedahkan sejak dari kecil. Saya antara orang yang amat gembira bila mantan PM kita Tun Dr Mahathir Mohamad memulakan PPSMI ini 6 tahun yg lalu. Ada 'rumours' yg mengatakan pemansuhan PPSMI ini adalah sebab desakan politik; 'come-on' takkan sebab takut kalah undi sampai memperjudikan nasib anak2 kita sendiri. Ada juga yg mengatakan, kalau anak2 yg tinggal dibandar tak apa lah, tapi kalau anak2 dikampung / pedalaman bagaimana pula... ini pun satu hal, sekali lagi, pada pendapat saya persiapkan guru yg akan dihantar mengajar kekawasan sebegini dengan segala ilmu utk mengajar; hantar lah 'guru super' yg tamat pengajian bahasa Inggeris dari uni2 yg bagus, atau hantar kah guru2 yg berpengalaman ke kawasan yg di kenal pasti muridnya kurang bagus berbahasa Inggeris. Habis tu, kalau dah keputusan nya begini, sampai bila2 pun anak2 yg tinggal dikawasam kampung / pedalaman akan 'buta' bahasa Inggeris!

saya kecewa sangat!!!

apa pula kata kawan2 saya?

10 comments:

DaZzlingLilLy said...

setuju2

en_me said...

muger2 negara akan tetap aman damai sentosa sentiasa ghitewww.. salammm

Hezesuze said...

saya setuju sgt ngan pendapat lina ni...(smbil ketuk meja)...kikiki

honeylanz said...

hmmm..english sgt penting!!! sbb pernah rs "payahnye" sbb x pandai english time ambik "maths in english" time kt u dulu..huhuhu. sbb tu now ac di "smart reader" dr age 5 lg..

linahilmin said...

lina - dazzlinglily,
kan kan!
ps- lily blog u dah kunci ke?

lina - en_me,
salam kembali...

lina - hezesuze,
meja tu kukuh dak? :p

lina - honeylanz,
ramai yg bgtau smart reader tu bagus.. then again, org bandar gak yg pandai berbahasa Inggeris, kan!

Awin Roslin said...

at the same time, it is such a wastage lah nak kena print buku teks baru and all.

linahilmin said...

lina - awin roslin,
yup.. true.. x pasal2 habiskan duit lagi! kita bayar tax beribu2 setahun...!

MamaFaMi said...

SETUJU SANGAT SANGAT! ~ sambil angkat sepandok nih!!! Hehehe..

linahilmin said...

lina - mamafami,
ni pakat2 angkat sepanduk, jgn org kidnap saya ltk kat isa dah lah!

mummYaeesh said...

betul3..setuju!
mcm ni kena anta yaeesh international school la..

nuffnang