nuffnang

Wednesday, November 30, 2011

Pokok Kacip Fatima











hubby received this as a souvenier during SIRIM's dinner somewhere last week..
unik kan kasi 'pokok berserta tanah' dalam goodie bag!

Yg pastinya sampai hari ni pokok ni elok je kat my dressing table.. takde inisiative pun nk proper tanam! :) sebab kalau tanam pun bkn tau guna pun!

amek daun rebus air?
blender daun ka?
kikis2 dahan tu rebus ka?
He he....

Ni hasil carian wiki;

Kacip fatima (Labisa pumila) is the female version of Tongkat Ali. Kacip Fatimah is a small woody and leafy plant that grows and can be found widely in the shade of forest floors. The leaves are about 20 centimetres long, and they are traditionally used as a kind of tea by women who experience a loss of libido.

Extract from these herbs are usually ground into powder substances and are made into capsules and pills. A concoction made from boiling the plant in water is given to women in labour to hasten delivery of their babies. After childbirth, it may still be consumed by mothers to regain their strength. In other medicinal preparations, it can treat gonorrhoea, dysentery and eliminate excessive gas in the body.

Traditionally, it is used in Borneo for enhancing vitality, overcome tiredness and help to tone vaginal muscles for women.

The claimed uses of Kacip Fatimah include:[1]

Helps establish a regular menstrual cycle when periods fail to appear for reasons like stress, illness or when the pill is discontinued
Prevents cramping, water retention and irritability for those with painful periods.
Balances, builds and harmonizes the female reproductive system to encourage healthy conception
Supports healthy vaginal flora to prevent irritation and infections.
Alleviates fatigue, smooths menopausal symptoms and promote emotional well being.
Prolong energy during Playtime.
Helps to solve the problems related to constipation
Tightens vaginal skin and walls.
Anti-dysmenorrhoea; cleansing and avoiding painful or difficult menstruation
Anti-flatulence, drive away and prevent the formation of gas.
Firming and toning of abdominal muscles.
As the plant contain phytoestrogen, it is not to be taken by pregnant women and periods of menstruation.

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Kacip_fatima









- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, November 29, 2011

something interesting from mydeal.com.my

check this outttttt;





http://www.mydeal.com.my/deals/kuala-lumpur/RM388-for-3D2N-Garden-View-Deluxe-Room-at-Awana-Porto-Malai-Langkawi








- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, November 28, 2011

Novel - 27 Nov 2011




both from Lynsay Sands






Popular tengah sale; second book 50% off! :)













Akukah Puteri Itu? - Lily Haslina Nasir

Gabungan 2 buah buku (Akukah Cinderella Itu & Akukah Snow White Itu) + Akukah Putera Impian Itu..... bahasa senangnya, kompilasi / compilation..
RM39.90, available ONLY at Popular Bookstore!






ps- my 'tbr' piling up..... and up... :p







- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, November 25, 2011

cerita sale lagi!

Munawwarah Muharam 2011 Sale!


check this out peeps!











ps- last week dah soping tak ingat kat Ariani, errrrrrrr..... Now, jubah maybe! :p








- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, November 23, 2011

Tuesday, November 22, 2011

airtangan mamy tersayang


walau ianya sekadar telur goreng dah cukup untuk makan berselera, inikan pula............











asam pedas!
Huhuuuuu.....
*4 pinggan nasik tanpa sedar*



Duhhhhhhhh!!!








- Posted using BlogPress from my iPhone

tendangan hikmat Baddrol Bakhtiar

TAHNIAH HARIMAU MUDA!

Tahniah Ong Kim Swee


Penuh debar menonton Final Bolasepak SEA Games semalam. For those yg lemah jantung memang tak patut tengok! :p

Both team bermain dengan baik. Andai semalam bukan rezeki Malaysia, saya pasti ramai yg tetap akan bangga dengan kesemua pemain muda negara; they play their hearts out! Bersungguh-sungguh! Kagum dengan semangat juang tinggi mereka! Bayangkan, setelah beberapa hari di-psiko melalui media / suratkhabar disana, di-provoke dengan pelbagai kata nista mereka tetap gagah! Tidak gentar, tidak takut! Salute! Bayangkan, Stadium Glora Bung Karno yang penuh sesak dengan penyokong garuda yg berwarna merah, tidak sedikitpun melemah kan semangat mereka, langsung tidak cuak! Hampir 120minit permainan, biarpun dengan penalti jadi penentu, saya secara peribadi merasakan mereka tetap terbaik! Kudos!


tendangan keramat kapten Harimau Muda, Baddrol Bakhtiar. Terima Kasih, Bad!














the unfogettable moment!







In overall, semua players bersungguh-sungguh; tapi ini 3 pemain pilihan saya!


GoalKeeper
Khairul Fahmi Che Mat
orang muda yg berjiwa besar!
Tq & tahniah Apek untuk permainan yg cemerlang sepanjang SEA Games!
Tak salah kalau saya kata he's the best goalie in Malaysia history!







Mr Kapten
Baddrol Bakhtiar







Mohd Muslim Ahmad






Meremang bulu roma bila Negaraku berkumandang di Stadium Glora Bung Karno dan kali ini tanpa sorakan 'boo'!




Harimau Muda, you've prove it (again) that you're the best football team in South East Asia!





ps- jangan lupa malam esok (8.45pm) beramai2 ke Stadium Bukit Jalil untuk sama2 menyokong Harimau Muda untuk kelayakan olimpik.
Harimau Muda vs Syria. All the best!



- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, November 21, 2011

cantiknyaaaaaa.... isk.. isk.. Iskk..




clutch : Jimmy Choo


agak2 berapa rm ni?
uishhhhh tanya, macam duit kluar dr tanah! hikssssss
tapi seriously; sangat lawakan!
:p







- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, November 16, 2011

Time to replenish your make-up?


here; latest from Bobbi Brown





10 super nice lipstick's colour in one pallete! Me love this! :)






for those who looking for brushes, go and buy this one... such a bargain & i assure you it'll last longer than you ever imagine!


have a good day all pretty ladies!


:p





- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, November 15, 2011

amboihhhh; *slurppppp* lap ayaq lioq




more details, here :-

http://bagaholicboy.com/2011/11/chanel-ss12-cabas-tote/










- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, November 14, 2011

Tentang Dhia - slot Akasia TV3









"awak, awak bukan jutawan, tapi bila awak dah berikan hati awak pada saya, saya dah jadi orang yg paling kaya"







ps- Nora Danish sangat cantik!







- Posted using BlogPress from my iPhone

My lil baker - part 2 :)














and the result;











:)




- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, November 13, 2011

my lil baker :)

its a premix choc cake, but still.... she made it by herswlf from scratch!
:)












and best part..........

dia makan dengan bersungguh2!

:)


kiranya, sendiri buat, sendiri makan!
















now she demand for rainbow cake lak... we'll see how, k sayang!






happy Sunday everyone!
:)





- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, November 12, 2011

11.11.11

kejadian yg belaku setiap 100 tahun.
mesti ramai yg ambil kesempatan utk kahwin, tunang pada tarikh cantik ni kan.
Tp tak perlu taksub pada nombor ya; yg penting doa yg walau tarikh apapun kita sentiasa bahagia dalam rahmat Allah. amin.




#
saya suka lagu ni,

KOTAK HATI - HUJAN

tak usah kau terangkan ku tahu
potret wajahmu di setiap penjuru
curahkan deritamu padaku
biarku rasa apa yang kau lalu

terang terang
bersama rasa sayang
ku biarkan kau terbang

terang terang
sudut kecil ku isi
untuk senyuman mu lagi
berbaring renung kita ke bulan

lagu yang ku tulis ku nyanyikan
lagu cinta tentang kita berdua
yang kan kita kenangi hingga tiba masa

terang terang
bersama rasa sayang
ku biarkan kau terbang

terang terang
sudut kecil ku isi
untuk senyuman mu lagi
mimpi mimpi
yang tak kembali
aku janji
janji takkan pergi
tak usah kau terangkan ku tahu
potret wajahmu di setiap penjuru
curahkan deritamu padaku
biarku rasa apa yang kau lalu

terang terang
bersama rasa sayang
ku biarkan kau terbang
terang terang
sudut kecil ku isi
untuk senyuman mu lagi
mimpi mimpi
yang tak kembali
aku janji
janji takkan pergi

http://www.youtube.com/watch?v=5GajSeaxzJw&feature=youtube_gdata_player




selamat berhujung minggu kawan2!
:)



- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, November 9, 2011

berubah....


untuk ada / mahukan anak2 yg soleh solehah, ibubapa juga perlu lah jadi insan yg soleh solehah juga kan, betul?
Okey, iniazamsayasekarang, kena mula berubah, jadi lebihhhhhh baik. Insyaallah.Amin.














moga 3 cintahati saya ni, menjadi anak yg soleh & solehah! Amin!









- Posted using BlogPress from my iPad

Sunday, November 6, 2011

Friday, November 4, 2011

Tuesday, November 1, 2011

1.11.11

Such a nice date!
Ada yg kawen arini tak?




close-up muka anak2 tercinta di pagi 1.11.11
:)



















- Posted using BlogPress from my iPhone

nuffnang