nuffnang

Tuesday, September 29, 2009

ohhh ohhh.... malasnya saya...

nak meng'update' blog!
gambar raya yg ada 2/3 keping ni pun belum di'tranfer' dr hp....
saya masih bz melawat 'rumah' kawan2... cuma melawat, melihat semuanya bergaya dgn baju raya yg berwarna-warni serta menu hari raya yg pelbagai... itu pun saya belum sempat meninggal komen... sekadar membaca & melihat gambar je...

nanti2 lah....
saya masih dlm proses nak 'turn=on' to normal mode....
saya masih teringat2 nasi impit & kuah kacang di kampung...
saya masih terasa kesedapan sambal kerang di kampung.....



dah2 lah lina... tu kain baju byk nak berjemur!!!!!
*sigh*....

Wednesday, September 23, 2009

maaf zahir batin

to all my families, relatives, friends & my blog reader, saya (dan keluarga) menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf atas segala kesalahan dari segi perlakuan, tutur kata mahupun tulisan... SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, maaf zahir batin.




dari kami;
fauzi kayum
azlina hilmin
adam dzarif fauzi
ariana damia fauzi

Wednesday, September 16, 2009

Alhamdulillah.... papa getting better

2 hari lepas mendapat perkhabaran buruk...
my mum called dan bgtau yg papa sesak nafas...
his condition amat serious masa tu....
at first suspect ada heart problem, but Alhamdulillah tidak...
dan hari ni papa makin ok... dah boleh bangun dr katil dan berjalan sendiri...
hati lega hanya Allah yg tahu....
Terima Kasih Allah!

*ya Allah ya Tuhanku, sesungguhnya hanya padaMu tempatku memohon..... berikan lah kesihatan yg baik pada orang tua ku, jauhkan mereka dari sebarang kesusahan dan kesengsaraan, serta panjang kan lah umur mereka.... Amin..., Amin ya Rabbal-Alamin*

Sunday, September 13, 2009

boipren lama.... :p

minat sungguh kat taiwanese actor sorang ni!
ni lah dia, Mike He Jun Xiang... he's such a hunk kannnnn!
ingat lagi masa pregnant kan adam dzarif, hari2 melayan drama yg mamat ni berlakon....
ehhhhh, jgn ingat anak bujang ku tu sepet pasal kenan kat dia lak... sah2 adam tu photostat muka daddy dia... mmg chinese look pun!!!



cunsssss!!!!!! :p
dan julung2 kalinya... 2 drama lakonan Mike He ada ditayang kan kat 8tv...
i still lagi layan bagai nak rak, walaupun ni dah ulangan utk kali ke-3!!!!

8TV
monday - friday
3.00 - 4.00pm
8tv
saturday - sunday
4.00 - 5.00pm


Friday, September 11, 2009

sakit peruttttttt!!!!




dari pagi sampai la sekarang..... dah berpuluh2 kali ulang gi toilet..
apsal la agaknya...
nak kata makan pedas takde pun...
semalam berbuka dgn 2 ketul ayam goreng, sahur makan cornflakes ngan susu... (semlm hari tak lalu makan sedunia!!!)..... mana ada ciri2 pedas pun...
ke perut i terkejut, coz selalu makan cam tak ingat dunia... semlm mkn byk tu je... mogok agaknya!!!!!
urmmmmm......

Thursday, September 10, 2009

pasembur = rojak

masa mula2 menjejakkan kaki di kl, memang rasa pelik sangat....
nampak gerai tepi jalan tulis 'rojak & cendol'; bila kita pi beli depa bg pasembur...
pas tu baru tau, orang belah utara panggil pasembur (pasembur konon, pasembuq sebenaqnya!!!), dan orang kl panggil rojak... klu kat utara rojak, tu lah rojak buah / rojak petis tu..

nak citer sebenar, semalam hubby ada jemputan berbuka kat luar... so kita yg kat rumah ni makan yg simple mimple dah la....
ni yg saya buat semalam....
pasembuq!!!
tapi takde tauhu (orang utara panggil taukua!!!!) & tauge, cuma ada sengkuang, timun, telur & cucur.... boleh lah.... janji sedap & kenyang!!!



pasembuq tepen mariiiiii!

Wednesday, September 9, 2009

pencuci pinggan vs minyak wangi

(cam skema je guna 'minyak wangi'!!!!)

masa mula2 beli glo (green tea - antibacteria) liquid dishwashing ni, 3ari 3malam i tak tidur dok pikir, apsal la cam familiar je smell mende.... everytime basuh pinggan lagi lah...
serius, tak puas hati.....
until one fine day, hubby tengah cuci pinggan (sebijik yg dia guna), dia cakap... 'wangi nya pencuci pinggan ni, cam perfume'... haaaaaaa! baru la otak i terjana.....

rupa2 nya macam bau perfume yg i pernah pakai dulu....
betul ni, tak tipu.....
memang sama!!!

tak caya gi kedai runcit cium bau glo... then, lari gi perfume kaunter kat shopping mall bau ni lak........

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



disclaimer: entry ni takde niat nak insult mana2 pihak ye.... tp memang sama pun!!!

pictures: sumber google

Monday, September 7, 2009

Nasi Briyani Bukhara Syed Bistro

ni menu buka puasa semalam....
dah alang2 ke Puchong, mesti lah singgah kedai ni...
briyani dia mmg best....
ada lauk ayam, ayam kampung & kambing.....
harga rm10 - 11.50; portion mmg besar... leh makan 2 orang!!! (tp saya sorang pun habisssssss!!!!!)





sebelum tu, pegi Giant putra height, saje je jln2 sambil beli lauk2 utk ltk dlm fridge...

lepas bayar, ternampak lak satu kedai ni... (ishhh, tak ingat nama kedai dia)... kedai jual ayat2 Al-Quran, frames2, tafsir... so, beli lah serba sikit.. (gambar takde, dah gantung dah!).... buatannya cantik, dan harga pun boleh tahan...


selain beli tu, beli jugak mende2 nih....
tafsir, muqaddam utk ajar anak2 ngaji, cd rom surah2 / ajar solat; ni pun bg adam & adik tengok & buku kisah 25 nabi & rasul...



adam dzarif & ariana damia



ni pulak foods masa sahur pagi tadi....
grilled chicken (beli yg dah siap marinate) & salad...


Saturday, September 5, 2009

sakit2 jugak, shopping tetap shopping....

Alhamdulillah, kaki yg sakit tu makin ok.. jalan taklah berdengkot2 dah; tu pun mmg kena makan painkillers lah..
tapi, bila hubby ajak gi jln2 petang td, laju je bersiap...
nak gi jauh, dah petang dah pun...
so, pegi lah Subang Parade....

masuk Mothercare...
beli lah ni; Maclaren (Volo) utk Adam Dzarif..
yg Combi yg baru beli aritu, pass kat Ariana Damia...
puas hati, dua2 pun dapat yg baru!



ni pulak sandal utk dua beradik tu...
dua sama brand, Clarks... senang citer!



ada juga beli barang lain utk mummy... tp tak yah lah citer!
beli jugak perfume set bodyshop utk mil.. nak kasi as birthday present (17/9) nanti..
jalan punya jalan, tak sedar time dah dekat 7pm!!!
kiranya, td hubby berbuka dlm kereta (nasib naik ada tapau pizza hut! - tu pun yg plg kecik sbb utk adam je!), sampai rumah, maghrib semua barulah makan nasi... lauk mmg dah masak awal... (sejenis je pun!)
menu 14 ramadhan:
nasi putih
ayam masak lemak cili api
keli goreng cili, sambal tumis ikan bilis & sambal jawa - (beli kat subang parade)
tu je lah aktiviti ari sabtu saya sekeluarga....

SUJUD - Mawi ft KRU

sujud - mawi ft kru
[Mawi]
Bila dilanda musibah
Hati tabah mula rebah
Jangan biarkan dugaan
Rapuhkan pedoman hidup
Andai waktu itu tiba
Semaikan sifat bersabar
Hanya Dia saja menentu
Dan kita hanya mampu sujud
[KRU]
Jika direnung kembali
Dari kehidupan
Pelbagai halangan kutempuh penuh cabaran
Tiada satupun ku hadapi dengan senang dan
Tiada satupun ku hadapi dengan tenang
Tapi ku bersyukur
Di saat ku murung
Ku musikkan dalam kedua telapak tangan
Semangat yang dah luntur
Harapan yang dah terkubur
Diberi arah tukku teruskan
[Mawi]
Bila dilanda musibah
Hati tabah mula rebah
Jangan biarkan dugaan
Rapuhkan pedoman hidup
Andai waktu itu tiba
Semaikan sifat bersabar
Hanya Dia saja menentu
Dan kita hanya mampu sujud……
Hanya mampu sujud…..
[KRU]
Pernah kulihat mereka
Yang hilang segalanya
Insan yang tersayang
Atau harta benda
Pancaroba bencana juga malapetaka
Adalah sebahagian ujian dunia
Di sebalik kesusahan
Tidak letih mengerti erti kesenangan
Harusku akur dengan apa yang telah dikurnia
Barangkali esok semua berubah
Janganlah kita melupakanNya
Ketika langit cerah bersinar
Janganlah kita melupakanNya
Ketika langit mendung tak bercahaya
[Mawi]
Bila dilanda musibah
Hati tabah mula rebah
Jangan biarkan dugaan
Rapuhkan pedoman hidup
[KRU & Mawi]
Andai waktu itu tiba
Semaikan sifat bersabar
Hanya Dia saja menentu
Dan kita hanya mampu sujud……
Hanya mampu sujud…..
ciptaan & lirik : Edry Kru
suka sangat ngan lagu ni....
melodi yg best & lirik yg meaningful....

13 ramadhan : satay vs pizza

semalam, i mengalami kemalangan kecil....
kecik2 pun, jalan still berdengkot2!!!! sakit oooooooo!
kiranya semlm mmg tak masak lah.....
petang tu, hubby balik kerja terus keluar....
tp kat kt kemuning ni, pasar ramadhan nyer tak happening lah! ada 7/8 gerai jekkk!
terus hubby pegi restoran satay vs pizza (kat sini lah gak), (restoran ni ada satu lg kat Taipan, klu tak salah!)....
beli lah 1 pepperoni pizza & 20pcs chicken satay....
total rm50+....
tapi, hubby dok bebel kata satay langsung tak sedap.... tak rasa cam satay pun, more to rasa ayam panggang!!!



seb baik ada beli mee goreng mamak, dr kedai depan umah.....
baru rm4 (ada ayam), tp mmg sedapppppppp!!!!

tak kisah lah, dah rezeki macam tu, ada orang langsung tak dapat makan, kan.....
tapi, forsure next time, tak nak pegi lagi lah kedai tu... (sorry ye, tokey kedai!!!)....

Friday, September 4, 2009

resepi roti khas utk Madam Lilly

seorang teman lama, lilly menanyakan resepi utk bun...
so, lilly.. ni lah resepi yg saya guna utk buat roti putih (white bread), bun, hot dog bun...

bahan2:
4 oz water
5 oz fresh milk
3 cups high protein flour
50gm butter
1tsp salt
2tsp sugar
1tsp bread improver
1tsp bread softner
2tblsp instant yeast












taichi, kungfu, silat..... capoeira pun ada!!!!

ni kisah 12 ramadhan kelmarin.... hubby yg mula2 kata nak berbuka puasa kat luar tiba2 tak jadi lak... di postponed... hubby call pun dah petang sangat, ariana pun taknak tido, i pun apalagi... agak kelam kabut kedapur.. bawak keluar lauk yg agak2 senang thaw... zup zap zup zap.....; jadi lah pulut kuning & rendang daging! sambil masak tu dah macam kungsfu, silat pun ada.... main campak2 jek!!!! seb baik ok!!.....

Wednesday, September 2, 2009

bayaran zakat fitrah secara online

kemudahan ini bagi yg membayar zakat fitrah utk negeri Selangor je ye:-




kadar bagi zakat fitrah negeri selangor bagi tahun ini 2009 (1430) ialah RM7 seorang

berbuka seorang diri... uhuk... uhuk...

tipu! tipu!!!
sah2 ada anak2 bersama... hubby memenuhi jemputan berbuka diluar (hari ini pun sama!!)
so, takde lah nak kena masak... setakat diri sendiri, apa pun boleh!!! panaskan je leftovers dlm fridge tu!
tapi kan, kalau sehari tak masuk dapur mmg tak best... rasa ada je yg tak kena....
jangan tidak.... buat lah bun...
ada sardine bun, ada sambal ikan bilis bun & plain bun (leh wat roti burger)....
tak cantik sebab 'menggentel' sambil berdukung!!! (padahal tangan mmg version tak berseni!!!)







hari ini (12 ramadhan), hubby berbuka diluar...
tapi dgn penuh perasaan i masak....
bubur nasi, daging black pepper & sambal telur puyuh......
by 9.30am tadi semua dah beres.......
tapi........

rupanya2 'red flag' lak....!!!
klu wat lunch je pun ok dakkkkkk???????






sekadar gambar hiasan:-

Tuesday, September 1, 2009

8, 9 & 10 ramadhan....

today (monday) dah 11 ramadhan... cepat kan!!!
Alhamdulillah, puasa tahun mmg menenangkan, Allah turunkan rahmat hujan selang 2-3 ari, so tak panas sgt! (cuma kesian dgn para peniagalah... dugaan!)

so, let's straight to our cerita2 bergambar... menu2 utk 8/9/10 ramadhan...
mulakan dgn pictures anak2 dulu....
but, this 2 definately not the food (tp mmg sedap klu di gigit2!!!!)



8 ramadhan
tak sempat masak.... asyik sangat gi naik mall, turun mall, naik sepermarket, turun sepermarket.... tup tup.., singgah lah beli ayam golek.. balik umah, buat sandwich sardine.. tu je! (ohhh, sorry... gambar2 hasil shopping tak letak!)
9 ramadhan
mihun (sup ayam) & daging gulung...
al-kisahnya, daging gulung buat coz pagi tu (ahad), tengok TV9 rancangan resepi Istana, Tenggu Dotty (kerabat Perak) yg masak... nampak sedap sgt, tu yg tiru tuh!!!
10 ramadhan
roti canai (frozen, from my mum), dalca (pekat), sambal ikan bilis (kering) & agar2 fruits cocktail



nuffnang