nuffnang

Thursday, December 26, 2013

The Bride Quartet by Nora Roberts

Book 1 : Vision in White







Book 2 : Bed of Roses






Book 3 : Savor the Moment






Book 4 : Happy ever After





beli ni dah lama sangat, stuck kat book 1. Pengsan nak habiskan. Cerita tentang friendship, family and love. Kisah biasa kehidupan. Ceritanya manis, cuma terlalu mendatar. Sekarang dah baca buku 2; dah 3hari hanya di page 7. aduh....... tapi, tetap akan habiskan. Dah beli mesti lah kena baca kan!
















- Posted using BlogPress from my iPhone

Itunes 12Days of Gifts : Day 1

Its free!
4 songs of Justin Timberlake live yo!







- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, December 21, 2013

Aktiviti Yang Boleh Dilakukan Bersama Anak-Anak

Ibu-ibu, bapa-bapa,
cuti sekolah masih ada saki baki, pada yang tak dapat membawa anak2 pergi bercuti. mungkin ini adalah yang terbaik untuk anda lakukan. Pasti anak2 akan happy, rasa dihargai sebab diberi peluang buat aktiviti 'masak-masak' didapur! alaaaaa bukan masak berat macam nasi minyak, kari ayam tu pun... semuanya simple, mudah & bahan2 yg diguna juga taklah mahal.

fun activity & simple recipes!



here : klik sini 

resepi di http://www.youtube.com/user/HooplaKidzRecipes semuanya best! semuanya mudah! mesti fun masa buat ni. jangankan anak, nescaya kita pun akan happy juga!

antara koleksi;

how to make cookie ice-cream sandwich



how to make healthy home-made popsicles



how to make a McFlurry



teruja tak?
bestkan!

ok lah, kalau still rasa malas nak kotorkan dapur, apakata tonton saja video2 ni sambil berbual-bual dengan anak2, pun boleh juga.... (sambil2 telan airliur juga!  :p) since they using very good and simple english, dapat lah practice juga! see, jadi ibu kena banyak guna otak kanan; be crteative! heheheee....








Relakan Jiwa : Hazama : Videoclip (MTV) : Live Akustik : Lirik

love it!
suka lagu ni.
sukaaaaaaaaa suara Hazama.
kalau ada gadis2 yg tengah kecewa dengar lagu ni mesti nangis bagai nak rak  ni....





live versi akustik





MTV



RELAKAN JIWA 
Penyanyi : Hazama Azmi
Lagu / Lirik : Adi Sixth Sense


Kusangka hidupku
Selamanya kelam
Terbelenggu ikatan tanpa manisnya cinta

Memaksa diriku
Menapaki jalan
Arah yang tak pernah ku mahu dalam hatiku

Kini kau pun hadir
Memberi cahaya
Membangunkan ku dari suramnya mimpi ngeri

Menuntun hatiku ke palung asmara
Seakan ku hidup kembali dari matiku

Engkaulah cinta
Yang selama ini aku cari

Ku Relakan Jiwa
Tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
Kerna engkaulah nadi yang menghidupkan aku
Yang mampu melarutkan setiap sepi hatiku

Hati bukan untuk dimiliki
Tapi untuk dicinta dan mencintai
Kurelakan jiwaku padamu

Engkaulah cinta
Yang selama ini aku cari

Ku relakan jiwa
Tuk menjadi penghuni dalam sangkar hatimu
Kerna engkaulah nadi yang menhidupkan aku
Yang mampu melarutkan setiap sepi hatiku

Seandainya waktu
Tak pernah pertemukan aku dengan dirimu
Akan kubiarkan mati hatiku selamanya
Sehingga kau datang membangunkan aku







best kan! 


Friday, December 20, 2013

The Meaning of Life : Muslim Spoken Word

MasyaAllah.
Jantung berdebar.
Dada bergetar.







Sumber : here 
  

ps - ada banyak lagi A MUST WATCH video di situ. 

Thursday, December 19, 2013

online shopping adalah sangat fun! - website online yang kerap saya kunjungi

shopping!
online ke, offline ke kalau dah namanya shopping, semua orang pun suka kan!
ini shopping website yg paling kerap saya pergi jalan2 cuti mata & cuci wallet. duhhhhhh.


1- Mango : klik sini
*sekarang tengah sale ya. up to 50%. cepat!
*nak tambah best lagi, ada Iphone App! : klik sini utk download


2- Dorothy Perkins : klik sini
*sale baru start yo! pilih jangan tak pilih.
*free delivery over rm249


3- Clinique : klik sini
*barangan Clinique yang paling saya suka; moisturiser & chubby stick!
*free delivery! yeay!


4- Aidijuma : klik sini
*untuk peminat2 setia tudung bawal
*untuk peminat Datin Norjuma yg cantik lawa tu juga! :p
*pengakuan ikhlas; sambil buat entry ni sambil beli beberapa helai tudung... duhhhhhh!


ada lagi sebenarnya, nanti saya sambung lagi!



Gadis Jolobu : Waris ft Dato' Hattan : audio & lirik








Gadis Jolobu
Produced by DJ Fuzz
Lyrics by Waris & Dato Hattan

(Dato Hattan)

Ko jolobak ko jolbu
Tuai padi tigo tangkai
Kalau kono komat jolobu
Tak mati badan menghasai
Gurindam dulu dulu jangan ponah dipotikai
Tak tahu tanyo dulu jangan goma memanadai mandai

(Waris)

Coghito eh bermulo,mulut ughang kampong
Kisah ramai gadis cantik kek jolobu berkampung
Ughang luar datang luar nak cari'an joki
Lain pulak jadi eh terpikek nak buek bini
Tapi silap,kono komat sampai tinggalkan keluargo
Kopit bawah kotiak bini tanggungjawab lupo
Omak ayah rindu tapi dio buek bodoh
Dah takdo monyosa monangih dopan kubur aiii

Chorus

(Dato Hattan)

Ko jolobak ko jolbu
Tuai padi tigo tangkai
Kalau kono komat jolobu
Tak mati badan menghasai
Gurindam dulu dulu jangan ponah dipotikai
Tak tahu tanyo dulu jangan goma memandai mandai


(Waris)

Ughang luar salah tafsir koba gadih kito bahayo
Lopeh coghai semuo ghoto jadi milik dio
Jangan salah anggap,napo lobihkan pompuan
Sobab laki boleh hidup kalau campak dlm hutan
Zaman dah boghubah, adat di tolan zaman
Dah takdo mewaghisi coghito bertauladan
Apotah laie, mengaku ughang nogori
Bilo tanyo suku mano nak jawab pun tak ghoti

Poie tanyo omak,poie tanyo uwan
Kok takdo kosompatan buleh tanyo kawan kawan
Aktiviti bergurindam tolah lonyap dilupokan
"sebagai suatu warisan"

Chorus

(Dato Hattan)

Ko jolobak ko jolbu
Tuai padi tigo tangkai
Kalau kono komat jolobu
Tak mati badan menghasai
Gurindam dulu dulu jangan ponah dipotikai
Tak tahu tanyo dulu jangan goma memandai mandai

(Dato Hattan)
Wak wak makan padi si lomang dalam buluh
(Waris)
Kok dah dapek yg dicari jgn terlansung semayang subuh
(Dato Hattan)
Ayam berkokok umah ponghulu itu tando haghi nak siang
(Waris)
Kok dah dapek oghang jolobu tak sabar nunggu malam ko siang

(Waris)
Ughang luar salah tafsir koba gadih kito bahayo
Lopeh coghai semuo ghoto jadi milik dio
Jangan salah anggap,napo lobihkan pompuan
Sobab laki boleh hidup kalau campak dlm hutan
Zaman dah boghubah, adat di tolan zaman
Dah takdo mewaghisi coghito bertauladan
Apotah laie, mengaku ughang nogori
Bilo tanyo suku mano nak jawab pun tak ghoti

Poie tanyo omak,poie tanyo uwan
Kok takdo kosompatan buleh tanyo kawan kawan
Aktiviti bergurindam tolah lonyap dilupokan
"sebagai suatu warisan"

Chorus

(Dato Hattan)

Ko jolobak ko jolbu
Tuai padi tigo tangkai
Kalau kono komat jolobu
Tak mati badan menghasai
Gurindam dulu dulu jangan ponah dipotikai
Tak tahu tanyo dulu jangan goma memandai mandai




ps - Nicely done! now on repeat mode. suka the music, suara Waris, suara Dato' Hattan. Orang2 seni yg creative!

Farm in the City, Seri Kembangan

wahhhhhhh! tiba-tiba terjumpa fb Farm in the City.
Menarik!
Nanti nak pergi lah, bawa anak2 jalan-jalan tengok haiwan.


facebook : Farm in the City 

FAQ of City in the Farm

Where is the location?
The address is Lot 40187 - 40188, Jalan Prima Tropika Barat, Bandar Putra Permai, 43300 Seri Kembangan, Selangor
Is there a landmark?
The Landmark will be Pasar Borong Selangor. We are behind the Giant Kota Perdana near to Pasar Borong Selangor.
What is the opening hours?
We are open from 10am till 6pm on weekdays. 9.30am till 6pm on weekends, school holidays and public holidays. We are closed on Tuesdays except during school holidays or public holidays.
What are the admission fees like?
The normal entrance fee for Adult is at RM48 per person and child below 12 years old is at RM38 per person. For MYKad holder promotion, adult is at RM30 per person and child below 12 years old is at RM25 per person. Senior Citizen above 60 years old will enjoy the children rate. If the child is below 90cm in height, that particular child will enjoy a free entry.
What is the definition of children and senior citizen?
Children is below 12 years old. If the child is below 90cm in height, will enjoy free entrance. Senior citizen is above 60 years old.


nak tengok gambar sila ke fb mereka, ada link kat atas tu.
jom!!!




Shaftsbury Serviced Residence, Cyberjaya







Sudah dua kali kesini.
Serba baru.
Dapur cukup lengkap. Boleh memasak juga kalau mau. 
Kalau ambil yang one-room / two-rooms apartment ada washing machine juga! tapi kalau nak hantar ke dobi boleh juga, ada laundry di bawah berdekatan swimming pool. 
swimming pool besar dan cantik, bersebelahan dengan Monjo Cafe. Very simple cafe, dan ada cafe latte & eclairs yg sedap! :) 
tempat makan juga sangat dekat, cuma jalan kaki dari Shaftsbury Residence ke Shaftsbury Square. Ada linked-bridge! Choices memang best. Ada 2 kedai mamak, Starbucks, Secret Recipe, Killiney, Subway, Serai, O'briens dan beberapa lagi! Farmasi & groceries store pun ada! 


 1- http://www.booking.com/hotel/my/shaftsvury-serviced-residences.en-gb.html?aid=311088;label=shaftsvury-serviced-residences-Mw0DQrieTs8rFbXFBNf9bAS24221362803%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac914763%3Aap1t1%3Aneg;sid=0f617dd2b92ab064c31e542504a1bd67;dcid=1;srfid=0feb3a4fdeda08df4488e946da34c0c15a222935X1

2- http://www.agoda.com/shaftsbury-serviced-residences/hotel/kuala-lumpur-my.html




Selamat cuti-cuti Malaysia.

TIPS : kurangkan mual / muntah / perut rasa tak selesa

pregnant dah muntah / mual memang berpisah tiada. dan ini adalah cara yg boleh dicuba. tapi bukan untuk orang mengandung saja ya, kalau tak pregnant pun boleh juga!


minum Vitagen! atau Yakult!

ps- jangan lupa baca Bismillah & selawat 3 kali ya! :)

TIPS: cara peram buah-buahan tempatan (supaya cepat dapat makan!!!) -_-

jumpa blog tok ni masa cari cara peram buah papaya (betik), beli yg muda. nasib tok ni sudi nak share tips.
semuanya ada disini. sangat berguna.
terima kasih banyak2 ya tok.
minta halal ya, letak link kat sini.



http://atukmudabergaya.blogspot.com/2011/11/cara-peram-buah-buahan-tempatan.html

Saturday, October 19, 2013

Poem : My Mommy by Anonymous

My Mommy



I trust my mommy,
She never leads me wrong,
At night she sings me
A go to sleep song.
I love my mommy,
She holds me when I cry,
She tells me not to go to
Strangers and say, “Hi”.
I honor my mommy,
She’s done so much for me,
She teaches me to help
My enemy’s family.
I respect my mommy,
She teaches me right from wrong,
She helps me go through
Nights that are long.
I copy my mommy,
She does what is right,
She helps me see
The world in a new light.
I pray for my mommy,
She is humble and nice,
She does things for others
Not once but twice.
I love you mommy,
For everything you’ve done for me,
You’ve taught me that the world
Is a ginormous family.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, September 6, 2013

(Antara) kata-kata hikmah dari Imam Al-Ghazali

1-
Cinta merupakan sumber kebahagiaan dan cinta terhadap Allah harus dipelihara dan dipupuk, suburkan dengan shalat serta ibadah yang lainnya.

2-
Hadapi kawan atau musuhmu itu dengan wajah yang menunjukkan kegembiraan, kerelaan penuh kesopanan dan ketenangan. Jangan menampakkan sikap angkuh dan sombong.

3-
Yang paling besar di bumi ini bukan gunung dan lautan, melainkan hawa nafsu yang jika gagal dikendalikan maka kita akan menjadi penghuni neraka.

4-
Pelajari ilmu syariat untuk menunaikan segala perintah Allah SWT dan juga ilmu akhirat yang dapat menjamin keselamatanmu di akhirat nanti.

5-
Kecintaan kepada Allah melingkupi hati, kecintaan ini membimbing hati dan bahkan merambah ke segala hal.

6-
Barangsiapa yang meyombongkan diri kepada salah seorang daripada hamba – hamba Allah, sesungguhnya ia telah bertengkar dengan Allah pada haknya.

7-
Belum pernah saya berurusan dengan sesuatu yang lebih sulit daripada jiwa saya sendiri, yang kadang-kadang membantu saya dan kadang-kadang menentang saya.







Masjid Zahir, Alor Star






- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, September 5, 2013

Groupon : Marc Jacobs Bangle






Accesories lovers, check this out!
GROUPON
rm59 and few colours to choose! Nice!



- Posted using BlogPress from my iPhone

Tuesday, September 3, 2013

bangibookseller.blogspot.com






suka shopping buku secara online?
ada peminat2 english novel?
here, for pre-loved & brand new books click; HERE





- Posted using BlogPress from my iPhone

Puisi : Ku Cari Damai Abadi by Pak Lah

Ku Cari Damai Abadi


Aku cari bukan harta bertimbun-timbun,
Untuk hidup kaya,
Aku cari bukan wang berjuta-juta,
Untuk hidup bergaya,
Aku cari bukan kawan-kawan,
Untuk hidup sekadar berfoya-foya,
Aku cari mana dia Al-Ghazali,
Aku cari mana dia Al-Shafie,
Kita bongkar rahsia kitab suci,
Cari pedoman
Kita bongkar rahsia sunnah nabi
Cari panduan
Aku hidup kerana Dia Rabbi
Dialah teman
Dialah wali
Dia mencukupi
Aku hidup bererti
Menikmati damai abadi









- Posted using BlogPress from my iPhone

Monday, September 2, 2013

Poem : Never Unsaid by Valerie Capasso


Never Unsaid


I never want this to go unsaid,
So here in this poem, is for it to be said.
There are no words to express how much you mean to me,
A son like you,
I thought could never be.
Because the day you were born,
I just knew,
God sent me a blessing- and that was you.
For this I thank Him everyday,
You are the true definition of a son,
in everyway.
It is because of you that my life has meaning,
Becoming a mom has shown me a new sense of being.
I want you to know that you were the purpose of my life,
Out of everything I did- it was you that I did right.
Always remember that I know how much you care,
I can tell by the relationship that we share.
For a son like you there could be no other,
And whether we are together or apart,
Please do not ever forget-
You will always have a piece of my heart.







- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, July 17, 2013

Ramadhan!

Alhamdulillah. Selamat datang Ramadhan. Alhamdulillah masih diberi peluang bertemu Ramadhan, bulan paling indah, bulan dimana Allah memberi kita ruang mengutip banyak pahala. Allahuakbar. Ramadhan, its more than tahan lapar & dahaga. bilamana makin dewasa, makin terasa & besar harapannya pengertian sepenuh pengisian. Amin. Moga Ramadhan kali ini merupakan titik permulaan kearah yg lebih baik. Baik dr segala segi, zahir & batin. Amin.


- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, July 4, 2013

I am speechless when...

..……………








out of the blue my fav author tweeted back. Such a jaw dropped moment!

Lynsay Sands, you rocks!




- Posted using BlogPress from my iPhone

Wednesday, July 3, 2013

Petua : 10 Ubat dari limau kasturi













1 . ubat batuk
limau+kicap+garam = minom setiap pagi and malam …batuk akan beransur pulih

2 . ubat demam
Petiklah 2-4 genggam daun limau nipis. Rebus dengan 2 hingga 4 gelas air. Gunakan air rebusan ini untuk menuam pesakit yang demam. Caranya dengan membasuh kain pada air rebusan dan diperas, lalu ditempelkan pada dahi pesakit.

3. ubat ketiak
Siapkan limau nipis yang dicampur kapur sirih. Setelah mandi, sapukan campuran ini pada ketiak dan biarkan beberapa waktu sebelum dibasuh. Lakukan pagi dan petang.

4 . ubat pening kepala
Ambil sebiji limau kasturi dan potong sedikit di bahagian atasnya. Kemudian, picit kulit limau kasturi tadi sehingga cecairnya keluar. Pastikan anda menghalakan cecair tu ke arah hidung semasa ia terpancut.

5 . ubat lelah
Ambil sesudu madu. Kalau boleh madu asli. Kemudian, campurkan dengan 5 titik jus limau kasturi.Minumlah campuran madu dan jus limau kasturi tadi.Anda boleh meminumnya pada bila-bila masa walaupun ketika tak mengalamilelah. Tapi cukuplah anda mengamalkan cara ini seminggu sekali.

6 . ubat kurus
Perahan limau nipis yang dicampur dengan teh tanpa gula dan diminum setiap hari. Sebaik-baiknya biarlah teh yang diminum itu teh panas suam, kesannya lebih cepat. Amalkan meminum air ini dan insya-Allah perut anda yang buncit akan menjadi kempis dan kemas semula.

7 . ubat kelemumur
Biasakan mencuci rambut dengan beberapa helai daun rambutan yang diramas bersama setengah cawan air hingga mengeluarkan lendir. Kemudian bancuh sebati lendir daun rambutan bersama dua cawan santan dan sebiji air limau nipis. Lumur pada seluruh kepala dan balut menggunakan tuala lembap. Biar sebentar sebelum dibilas bersih, Lakukan seminggu sekali.

8 . ubat hilang minyak pada baju
Perahkan sebiji limau kasturi ke dalam piring.Campurkan perahan limau kasturi tadi dengan sedikit garam.Kemudian, gosokkan campuran di atas pada bahagian pakaian yang terkena minyak.Lepas dah gosok, biarkannya selama 5 hingga 10 minit. Kesan minyak tu akan hilang nanti.Akhir sekali, barulah anda basuh pakaian tadi bersama dengan pakaian lain macam biasa.

9 . ubat wangi rambut
Ambil beberapa biji limau nipis & hiris2kan. Kemudian gosokkan ke seluruh kepala. Biarkan beberapa minit, kemudian barulah cuci hingga bersih. Selain mewangikan rambut, limau nipis juga boleh menghilangkan rasa pening & menyejukkan kepala.

10 . ubat kilatkan cermin mata
Cermin mata selalu kabur warna kerana terkena peluh disekitar mata atau hidung. Cuba petua ini bagi mengatasi cermin mata anda jelas lebih lama. Cuci & gosokkan sedikit limau pada kacanya. Bilas bersih2 kemudian lap dgn kain bersih atau tisu. Hasilnya cermin mata lebih kuat & jelas lebih lama.







gambar & isi kandungan ihsan google.



- Posted using BlogPress from my iPhone

Sunday, June 30, 2013

Movie : Azura (1984)

Kebetulan, hari ni di TV3 ada ulangtayang cerita ni.

Cerita ni sangat dekat dihati saya. Membesar dengan peminat tegar Jamal Abdillah, cerita ini adalah senarai wajib tonton!

1984
masa ni umur 5thn, mamy baru habis pantang, dia bawak kita pegi tengok wayang, adik tinggal dgn papa. Mamy peminat setia JA, semua kaset & buku2 mengenai JA mamy ada. Cerita Azura ni pun ada kaset, soundtrack kata org sekarang! Sebelum satu2 lagu akan ada dialog dr movie. Memang nostalgik. Rasanya itulah kali terakhir mamy menonton wayang gambar. Jadi, tiap2 kali ada ulangan Azura di tv, pasti kenangan itu datang. Azura-1984, sangat dekat dihati saya. Nostagia selamanya.















-gambar hasil carian google, minta halal ya-

- Posted using BlogPress from my iPhone

suka makan ikan keli tapi geli nak cuci??!!

ada je kan yg geli, sebab dia licin! so ni cara terbaik.

letak ikan dalam besen masuk kan beberapa keping asam keping / asam gelugor, potong limau nipis, perah campak dalam tu sekali. biar beberapa ketika, lepas tu bilas. Masa bilas2 sambil selawat tu, kalau nak boleh basuh sekali lagi dengan asam jawa. Settle. Selamat masak!









- Posted using BlogPress from my iPhone

Saturday, June 29, 2013

Make-up : my wishlist

Berada di dua tempat teratas dalam carta make-up's wishlist saya!

Clinique chubby lipstick & eyeshadow



Bobbi Brown brush travel set






- Posted using BlogPress from my iPhone

nuffnang