nuffnang

Monday, June 22, 2009

meeska mooska mickey mouse!

satu-satunya tv show yg anak dara saya suka!
she can watch religiously & sit still for 30minutes!!!!

HOT DOG!

Hot dog! (Hot dog)Hot dog!

Hot dog, hot dog, hot diggety dog

Now we got ears, it's time for cheers

Hot dog, hot dog, the problem's solved

Hot dog, hot dog, hot diggety dog

Grab my boots and a sandwich

Let's start a parade

Get the coconut drum kit

For Daisy to play

Hot dog, hot dog, hot diggety dog

We're taking off, we're dancing now

Hot dog, leapfrog, and holy cow

Hot dog, hot dog, hot diggety dog

Hot dog, hot dog, hot diggety dog

It's a brand new day

Whatcha waiting for?

Get up, stretch out, stomp on the floor

Hot dog, hot dog, hot diggety dog

Hot dog, hot dog, hot diggety dog

We're splitting the scene

We're full of beans





sudah......



..... puas hati!!!
saturday, berjalan2 ke Alamanda, Putrajaya untuk melepaskan 'kemaruk' lama tak beli novel... (lama ke???)...
beli 3 dulu.... nanti2 beli lagi!
tanya juga harrp potter book setm tp takde lah stock nyer... takpe, nanti leh gi popular pulak!


lain2 aktiviti di Alamanda:
1. auntie anne's pretzel - almond pretzel yg sedapppp! (mummy zara, kita terlupa pulak nak g cari cinnabon, blk umah baru ingat! iskkkk!)
2. dunkin donuts - a boz of muchkin donuts
3. mcdonalds - choc sundae
4. rasamas - nasi lemak & 'ayam percik' whole bird
5. poney & mothercare - baju anak2 & avent teats...
6. cold storage - barang2 makan & barang2 utk dimasak.... (suka sangat beli mende makan kat cs nih!....)





:gambar tiada kena-mengena:






Sunday, June 21, 2009

tribute untuk 'BAPA'






PAPA,

You've been everything to me:

a father,Teacher, playmate, model, conscience, friend.

Sometimes I'm not certain why you bother,

If your feelings on my words depend.

I know I haven't been the child I should:

Far from it, and I really can't say why.

I know exactly what I'd label good,

But in the real world something goes awry.

Underneath my actions there is love, Gratitude, respect, and admiration.

Sometimes I don't know what I'm thinking of,

But I thank God you're in for the duration.

I'm sorry, sorry for the things I do,

But please believe I cherish Mom and you.



PAPA,

along sayang papa sangat2!

walaupun sekarang kalau papa call terus tanya cucu2 papa, tapi along tau yg along masih lagi anak manja papa; sampai bila2!





HUBBY aka DADDY to my children,

To my man on Father's Day,


You are our knight in shining armor,

Pilgrim of our plea,

The Atlas for our wounded world,

Our rescuer at sea.


You are the pillar of our hopes,

The deep bass of our song,

The strength that underlies our strength,

The calm for which we long.


You came into our house of dreams

And turned it into truth,

Entering at just the point

Where yearning shatters youth.


What could motivate someone

To bear another's load

But that most beautiful of lights,

The inner lamp of love.





tentang DADDY kepada anak2 saya:


Alhamdulillah, saya ditakdirkan bertemu & berkahwin dengan 'daddy'...


walaupun, dilahirkan sebagai anak tunggal, 'daddy' tak pernah kekok jaga anak2.. since day 1, 'daddy' boleh mandikan adam, tidurkan adam, bagi susu & burp kan adam...


masa anak pertama; kalau jalan2 kat shopping mall, long distance drive.... anak poo poo, daddy yg tukarkan nappy... daddy lagi cekap & cepat dr mummy!


dari anak pertama dan sekarang kedua, bila anak menangis waktu malam, daddy yg bangun buatkan susu... daddy tak kejutkan mummy coz daddy kata nanti mummy penat esok hari nak jaga anak2... daddy tak pernah mengeluh walaupun daddy akan bekerja siang hari esoknya...


dan sehingga sekarang, tiap2 malam daddy yg akan ambil alih kesemua tugas tukarkan pyjamas anak2, basuh botol, buatkan susu....


sebagaimana 'mummy' bangga ada hubby macam 'daddy'... 'mummy' yakin anak2 juga amat berbangga ngan 'DADDY' diaorang...

WE LOVE U, DADDY!




Friday, June 19, 2009

apa hadiah hari lahir untuk anak lelaki 3 tahun?

hari ini dlm sejarah : tajuk entry paling panjang!!!


1. toys
(senang citer, let him choose apa yg dia nak)




2. books
(ala, everyweeks pun buy him new books.... tp bagus, adam treasure semua buku2 dia!)

3. bedsheet & comforter - disney collection.... comel!

(ni mummy yg nak sebenarnya!!!)







my lil boy's birthday is coming soon... tp mummy nyer dok tak tau nak beli apa kat dia...
kawan2.. seperti biasa,
ada idea tak?


Wednesday, June 17, 2009

nakkkkk!

ni leh masuk kes ripley's believe it or not!
bulan ni saya TAK beli walau satu pun novel... !
ni dah start kemaruk....

nak!!!!
semua buku2 ni...









jom pi mph / popularrrrrr!!!




pictures : hasil google, jemariseni & nbkara

rezeki di pagi hari

I'm the winner of this 2 victoria secret's product

Yeay!

happy me!

last week, sales blog ni wat sort of, peraduan lah.. sesaja masuk coz my MAC lipgloss yg baru dibeli, anak manja saya gunakan utk wat his 'mural - floor painting'! habis satu tube!!! mummy baru guna sekali je! :(

tp, takpe.. mummy tak marah pun, tegur baik2 je.., (takpe, nanti weekend leh ajak daddy beli baru... huhuhuhu!)disebabkan itu agaknya.. Tuhan bagi rezeki menang ni. heee....

http://shopmeholic.blogspot.com/



for those yg tengah nak cari handbags, wallets, wrislets, watches... jengah2 lah blog ni!

Tuesday, June 16, 2009

39 laman web, blog diharamkan

KUALA LUMPUR: Kerajaan hari ini mengeluarkan senarai laman web dan blog yang diharamkan kerana memaparkan kandungan berunsur lucah dan melanggar peraturan undang-undang di negara ini.

Dalam jawapan bertulisnya kepada Teresa Kok (DAP- Seputeh), Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak berkata sebanyak 39 laman web dan blog telah disekat dan tidak boleh dilayari di semua pejabat kerajaan.

Antara laman web yang diharamkan ialah:

ghairah-betul.blogspot.com
www.videokita.net/home.php
melayu3gp.videosof.us
papajahat.myhardman.com
asian.pornparks.com/terlampauvcd/skodeng
asianseks.blogspot.com
pejuanglelakimelayu.blogspot.com
skodengawek.blogspot.com (transferred to skodengkrewz.blogspot.com, also banned)stim-
video.blogspot.com,groups.yahoo.com/group/malaysian_swinger_clubarkibsabul.wordpress.com
sabul2u.wordpress.com
www.sabul.wordpress.com
www.sabul2u.blogspot.com
www.myselfdotcom.blogspot.com
melayuseks.nudepal.com
www.melayuseks.tk
malaysia3gp.blogspot.com
3gp.penzpro.com
3gpmalaysia.blogspot.com
zarina-an-julie.blogspot.com
www.sabul-skodeng.blogspot.com
celebrityxpose.blogspot.com
ibu-bugil.blogspot.com
perempuan-melayu-bogel.blogspot.com
www.otakblue.com
e-3gp.blogspot.com
3gpplanet.blogspot.com
bestmelayuboleh.blogspot.com
videomelayuonline.ning.com
honeydigger.blogspot.com
bilikmandi.ning.com
syafeera.blogspot.com
syurga-islam.blogspot.com
www.3gpsyok.com
3gpmelayuboleh.com
katakz.blogspot.com
my3gpp.blogspot.com
skandalmelayu.blogspot.com

info berita dari sini : http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2009/6/16/mstar_berita/20090616200948&sec=mstar_berita

* daring2 tul nama blog pun!

*jgn la pulak lepas i copypaste ni ada lak yg nak masuk gak! haippppppp!


harry potter : the siries

i've never read any of harry potter books. But, many people says its an entertaining (good) books. (movie dia pun saya pernah tengok satu je!... ngeeee).

tiba2 saya rasa nak bava buku2 JK Rowling ni.

anyone, yg nak let go these series (as a secondhand), or korang tau sape yg nak jual their collections, let me know, ya..

saya nak beli full set!

thank you in advance.

Monday, June 15, 2009

the return of lepak @ mamak

Lama gila me & hubby tak gi makan2 kat kedai mamak...
kalau rasa nak makan mamak food, normally akan tapau & makan kat rumah je...
tapi, akibat keterujaan melhat blog orang ni yg mmg suka gila kat mamak, last saturday during lunch kitaorg pun pegi lah makan kat mamak... kebetulan, ada pulak kedai mamak yg baru bukak kat depan umah nih!






dah makan kenyang2, terus pegi subang parade.... sesaja je, jenjalan..


masuk mph sekejap.... kejap je, coz adam dah dapat apa dia nak terus ajak keluar... so, mummy tak sempat pilih apa2 pun.. :( , sambung lak gi minum2 kopi kat big apple... sambung jalan lagi..., masuk cold storage... beli mende2 makan,.. groceries....




---------------------------------------------------------------

SUNDAY

Sunday, lepak2 kat rumah je...
masak.. makan... tengok tv...
petang gi umah mil....
dari rumah mil, balik umah... gi mcdonald...
itu saja....!






breakfast, nasi lemak, ikan sambal & isi ayam celup tepung...

bun (roti naik namanyer) tu, kita dapat baru blog jejaka idaman malaya nih...

cik mat gebu... thanks for the lovely recipe!

Friday, June 12, 2009

INFO KESIHATAN : Genetik ketagih makan

Anak yang tubuhnya berisi mungkin menghidap Sindrom Prader Willer yang membawa kepada masalah obesiti.

MEMANG menjadi keseronokan bagi sepasang ibu bapa apabila melihat anak sendiri membesar dengan cepat. Sekali pandang, tiada bezanya si pemilik pipi gebu dan lengan berisi itu dengan kanak-kanak lain yang seusia dengannya. Dalam masyarakat kita, sering kali kanak-kanak yang gemuk dikatakan 'sihat'.

Cuma apabila diteliti, terdapat satu ciri yang ketara iaitu saiz dan bentuk badan anak yang agak pendek. Mengenai tabiat pemakanannya pula, nafsu makan anak mereka yang berumur tiga tahun itu cukup luar biasa malah kadangkala membuatkan ibu bapa 'takut' melihatnya.

"Kalau dulu, hendak menyusu pun susah. Tapi bila saja umur tiga tahun, makannya terpaksa kami pantau. Boleh dikatakan apa saja yang diberi akan dimakannya. Dia tidak ubah seperti mesin makanan," luah Karim Bakar (bukan nama sebenar) mengenai anaknya itu.

Karim memberitahu, doktor yang menyambut kelahiran anaknya itu pernah memberitahu tentang kemungkinan anaknya menghidap masalah berkaitan genetik. Tetapi dia tidak menyangka pemerhatian doktor itu bakal menjadi masalah serius.

"Penyakit ini dikenali sebagai Sindrom Prader Willer (PWS) dan ia sangat jarang berlaku. Ia melibatkan struktur genetik yang kompleks yang seterusnya memberi kesan terhadap banyak bahagian pada tubuh," kata Jururunding Genetik Kanak-Kanak di Pusat Perubatan Sime Darby, Dr. Choy Yew Sing.

Jelas Yew Sing, ketika bayi, mereka dikenal pasti melalui keadaan ketegangan otot yang lemah (hypotonia), kesukaran untuk menyusu, pembesaran dan perkembangan yang perlahan.

"Pada fasa pembesaran awal, nafsu terhadap makanan amat tinggi malah sukar dikawal. Perkembangan ini akan menyebabkan mereka mengalami obesiti. Dalam kes yang pernah direkodkan, seorang kanak-kanak berusia empat tahun mempunyai berat badan sehingga 90 kilogram (kg)," katanya kepada Jurnal.

Ibu bapa yang tidak prihatin tentang masalah yang dilalui oleh anak mereka akan terus memberikan makanan setiap kali diminta oleh kanak-kanak itu. Lebih membimbangkan, ibu bapa itu langsung tidak mengetahui soal zat, nutrisi atau kualiti makanan itu secara asas.

Tanpa bimbingan dan kesedaran aspek kesihatan, keputusan dan tindakan kanak-kanak ini secara tidak langsung dipengaruhi. Bukan suatu yang mustahil jika kanak-kanak tersebut melatih diri 'mencuri' makanan setiap kali terasa lapar pada waktu malam atau ketika tidak diperhatikan ibu bapa atau penjaga. Dalam fikiran mereka, perbuatan itu tidak menyalahi peraturan dalam rumah.

"Sesetengah gen hanya akan aktif apabila salinannya diwarisi daripada sebelah ayah. PWS wujud apabila kromosom 15 daripada sebelah ayah ini hilang atau tidak terbentuk dengan sempurna lalu mengganggu kromosom daripada sebelah ibu untuk menyalin set kromosom," jelasnya mengenai keadaan genetik abnormal ini.

Antara petunjuk lain mengenai penyakit ini ialah kaki dan tangan yang pendek, struktur muka yang tersendiri, ton kulit serta warna rambut yang luar biasa cerah.

Bagi mengesan penyakit yang dialami oleh satu dalam 10,000 hingga 15,000 bayi, pemeriksaan klinikal terhadap genetik diperlukan.

"Lazimnya, pemeriksaan ini disyorkan kepada bayi yang baru lahir apabila hypotenia dikesan. Pemeriksaan awal PWS akan memudahkan rawatan susulan diberikan terutama pemberian hormon pembesaran," jelasnya.

Suntikan hormon secara berkala boleh membantu perkembangan otot serta mengurangkan pengambilan makanan serta menaikkan berat badan bayi.

"Ini adalah penting kerana pada awal kelahiran, bayi PWS mempunyai berat badan yang amat kurang kerana kesukaran menyusu. Jadi, dengan suntikan hormon ini, pembesaran tubuh bayi akan terjadi secara normal," katanya.

INFO INI DI COPY PASTE DARI SINI

----------------------------------------------------------------------------------------------

Adam Dzarif : picky eater... hidup seharian ngan minum susu je!

Ariana Damia : boleh makan apa saja! nampak mummy sibuk siapkan meja makan, dia lah yg sampai dulu!

PS - errrrrr... i guess i sebenarnya yg mengidap masalah 'ketagih makan nih!' haisshhhhh!

Thursday, June 11, 2009

penawar....

penawar ketika duka...

penghibur waktu gembira....

ubat mujarab segala rasa....


my babies....



nuffnang