nuffnang

Monday, August 10, 2009

Kuih Bingka Labu

kuih bingka labu

Bahan2:
600gm labu kuning - kukus sehingga lembut

200ml santan (satu kotak kecik tu)

150gm tepung gandum

200gm gula kastor

50gm butter

2 biji telur


Cara2 penyediaan:
1. kisar labu yg telah dikukus bersama santan dan telur

2. campurkan tepung, gula dan butter lalu kacau sebati

3. tuangkan kedalam acuan dan tabur bijan (saya tak letak pun, sebab takde bijan)

4. bakar sehingga masak (time tu agak2 lah ye; bout 180 degree c / 45mins... on and off jenguklah oven, try bawak keluar & cucuk ngan lidi, klu tepung tak melekat pada lidi itu maknanya dah masak lah)





tips nak potong kuih yg lembut mcm ni: makesure pisau yg digunakan tu dicelup dlm air before potong kuih, barulah potongan cantik, licin & tak melekat!


saya suka kuih ni walaupun first time buat dan rasa. suka sangat ngan tekstur kuih ni yg halus & rasa yg lemak. pendekkata & panjangkata mmg sedap lah! puasa pun dan nk dekat kan, nanti leh jd kan sebagai juadah berbuka puasa.


selamat mencuba!








sumber resepi: majalah saji

6 comments:

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

wah rajinnya .. kalau kuih koci labu pun sedap gaks ;-)

linahilmin said...

lina - diana,
bkn rajin, teringin tengok kat magazine, tu yg buat tu.. kebetulan ada labu kat rumah. kita suka sgt kuih koci, tp malas nak wat inti!

honeylanz said...

rajin n pandai nye!!!

linahilmin said...

lina - honeylanz,
klu has suka kuih manis, try buat yg ni.. sedap, senang & mesti jadi!

CatlinaFly said...

tgk bingka labu pagi2 buatku rasa laparrrr...heheheh!

linahilmin said...

lina - catlinaFly,
lapar??? gi lunch cepattttt! nanti masuk angin perut tu!

nuffnang