nuffnang

Monday, April 6, 2009

"cradle cap" & kata orang tua...

"Cradle cap."
for all mothers out there mesti tau.. in bahasa malaysia, i'm not sure apakah nama sebenarnya.. sape tau??
i guess its normal for newborn babies to have this.. both my babies ada problem ni (if we can call it as problem, coz its not!)..
my first baby, adam cuma ada sikit2 je.. within 3/4days hilang..
but, my lil girl ariana agak byk cradle cap ni...
ingat lagi masa lepas2 pantang (ariana) camtu, pegi la ke satu pasaraya ni, tujuan nak cari pureen's bottle's washer, disebabkan x larat nk pusing2 byk kali terus la tanya kat sorang lady ni (staff kat situ)..... sambil2 tu, lady ni pun dok agah2 ariana, tanya nama lah, berat lah... biasa lah tu... pas tu dtg lagi sorang yg agak muda datang dan agah2 ariana... & tiba2 datang lagi sorang... sambil dok agah2 ariana, terus dia tegur, "eh eh... kepala dia ada kerak la.., ni mesti masa mengandung mak dia tak basuh lesung betul2"... (dengan nada yg agak sinis dia sound camtu).. WTH!!!! dlm hati dok tahan sabar, sambil senyum je saya jawab, "kak, masa pregnant saya tak masak sgt pun, masuk dapur je mesti muntah!" (saya x menipu disini, pas 6mth pregnant baru saya betul2 masak! alah giler!!!)... lalu dia pun diam dan beredar dr situ sambil jeling2... adoyaiiiii! camni pun ada ye... tak kisah lah kalau sekadar nk bg petua ke apa, tp mind ur tone.. kita bukan kenal pun.. tp yg x leh tahan tu bab tak basuh lesung tu... any of my friends yg pernah dengar kata orang2 tua yg ni?

kesimpulannya, for those yg anak ada cradle cap problems tak yah susah2.. ni antara cara yg boleh dibuat:
1. letakkan sedikit olive oil (bkn yg wat masak tu, cari kat cosmetics area) apply kat atas kepala baby, then used cotton bud kuis pelan2.. or
2. letakkan baby oil then wat cara yg sama gak guna cotton bud..
but do bear in mind, tak semua baby sesuai cara2 ni.. ariana x sesuai, nanti semua rambut2 dia tercabut sekali.. kesian tau! but still, jgn risau pegi cari produk ni: Insyallah berkesan... senangkan! syampoo je tiap2 hari & it smell good too!





What is cradle cap?
Cradle cap looks like a very bad case of dandruff. It can show up as a red area on your newborn's scalp, covered with greasy, yellow, scaly patches. Over time the scales can start to become flaky so they rub off easily, a bit like dandruff, but often with bits of your baby's hair attached. Sometimes cradle cap can cover the whole of the scalp but it can also appear on your baby's face, around the nappy area, the armpits and the nose; in these places it's called seborrhoeic eczema (dermatitis) rather than cradle cap. Cradle cap is very common in babies who are under eight months old, as it usually starts in the first three months of life, but it can linger for weeks or months. It can also occur in older babies and toddlers. Although the condition can look unsightly, it's not itchy and won't cause your baby any discomfort. It's harmless and is nothing to worry about.




info dr: http://www.babycenter.com.my/baby/health/cradlecap/









5 comments:

hezesuze said...

ermm...letak minyak rambut baby pun bleh gak...bagi mehilangkan kerak2 tuh...

lina, plez email contact no ang kt hezesuze@yahoo.com okey..thanks

babyelle said...

oo... makcik² saye panggil die taik sawan! biasela budak² ade bende tu.. hmm.. salesgirl tu da kawen lom? kalo belom kang die ade anak org plk la cakap camtu kat anak die.. hehe...

NuRuL DhiA said...

biase la baby ade kerak tuh, my baby dulu pun, selalu bersihkn guna baby oil n brush guna baby hair brush...jahat mulut org tu, ade anak br tau camne

mummYaeesh said...

ape kena mengena cradle cap dgn lesung batu..adoila!

yaeesh dulu takde prob ni mayb sbb weols amal minum air kelapa bila da ujung2 pregnant..org tua yg ckp so layan jerk disamping weols mmg suka minum air kelapa..woohoo tp ingat jgn time awal2 pengnen kang tak pasal2 keguguran lak!

linahilmin said...

lina - hezesuze,
a'ah boleh gak cara tu..

lina - babyelle,
oo.. org johor panggil tak sawan ye..

lina - nurul dhia,
tak kisah pasal dia tegur tu, but too loud sampai 1 mall leh dengar!

lina - mummyyaeesh,
bab lesung batu tu yg tak leh tahan tu! i pun minum air kelapa bgi nak rak, but works utk adam je, adik ada gak cradle cap ni!

nuffnang