nuffnang

Thursday, November 18, 2010

petua : batuk & perit tekak di kala pregnant?

Coughing and sorethroat while pregnant memang sangat tak selesa. Nak makan ubat makan yg biasa dimakan memang tak direcommend oleh gynae, so the best way is back tu our petua nenek moyang kita iaitu, spoonful of kicap manis + perahan limau nipis.


bahan2 nya adalah bahan biasa yg sentiasa ada dalam rumah.
sekadar;
-kicap manis
-limau nipis

+







sangat senang!

perah hirisan limau dlm sudu, tuang kicap manis.
minum.
jangan tanya nisbah berapa byk perahan limau dan kicap ya, agak2 ikut sukahati...

tapi, jangan lah harap makan 1 sudu dan terus sembuh ya, ulang2 la banyak kali.. yg pastinya kalau tak baik sepehuhnya pun, dapat la juga mengurang perit tekak.

lagi satu ingat ya, kita sebangai manusia biasa hanya mampu berusaha, yang lain2 kita serahkan pada DIA yg Maha Kuasa.

4 comments:

kucingorengemok said...

i was taught guna limau sunkist yang bontotnya terbelah (jenis ada lubang tu)... manis+masin sedap! tak macam makan ubat kan :)

Nurhayati said...

ooo senang je ye. bole simpan petua ni tuk pregnant akan datang ecehh.. :p
nasib time pregnant yati takde batuk or sakit tekak.

Hezesuze said...

owh lina cam sis lak ye..kalo preggy jek mesti batuk giler...sampai terpaksa pakai pad sbb mudah terkucil hehehehe

eh eh petua ni mmg akak amalkan kalo batuk....huhu

Joy said...

ohh.. x tau ada petua ni...biasa just bykkan minum air suam aja..

nuffnang