nuffnang

Monday, March 23, 2009

zaman kita, zaman anak2 kita...

do you still remember when you for the first time exactly touch on pc's keyboard?
myself is masa standard 5 / 6.. kat sekolah..
masa tu perasaan jakun (orang utaqha kata 'peqhak'!) amat terserlah!
nak 'on' kan power button pun takut2.., kang rosak kang, sape nk ganti?
dan masa tu, 4 student share 1 pc! dapat le tekan sorang2 sikit!...
pc pun tak le secanggih sekarang...
nk 'stwich on to window' pun kena click perkataan 'cdwin'...
pc pun tak le senipis skrg... besar gedabak.. berat ha!
monitar pun bout 14/15inch je... jenuh le nk bulatkan mata yg sedia bulat..!


masa secondary school (early 90's), masa ni rasanya kalau anak orang senang sikit tu, kat umah masing2 dah ada pc...
kat sekolah pun ada 'computer club'.. tapi kena bayar; tak ingat lak berapa sebab tak pernah masuk pun...

masuk citer after spm lak... (kita spm tahun '96 - tua kan saya???!)..
during this time, computer class tumbuh bak cendawan...
katanya, kalau takde sijil kelas komputer susah nak apply u! huhuhu.. katanya!!!!
kalau difikir2 balik errmmmm....
ajar pun guna excel, word je... harga sampai seratus lebih!
kalau orang2 taiping class comp yg famous yg kat atas bus station tu.. (dak2 convent tpg mesti tau, sebab dua tiga langkah je dr school).. (sape ingat nama pusat komputer tu tinggal kan komen plssss!)
kita pun join gak class... ada lagi ni sijil (just malas nk geledah kotak je)..
masa tu dapat letak diskette dlm 'clear folder' sambil lalu kat bus station pun hidung dah kembang kempis..
bangga siot orang tau kita ada diskette! ahakkkk!


tapi dunia sekarang lain...
masing2 ada pc kat umah... screen pun nipis bak tv plasma!
laptop masing2 x hengat! dr jenama lowyat sampai lah yg canggih manggih!
that's why anak2 kita sekarang takde le 'jakun' or paling2 sekarang ni orang sebut pc illiterate;
sebab diaorang celik2 mata dengan semua kemudahan dah ada kat depan mata...
celik mata je, tengok mak bz je ngadap screen pc / lappy...
walaupun sekadar baca online newspaper, online shopping & hapdet blog memasing!!! :p
hiksss!









4 comments:

mummYaeesh said...

woohoo..betul2 klu takde sijil komputer payah nak dpt u katanye...teringat zaman2 g belajar komputer..syok sgt sbb dpt gi town!whoops

tigrismalaya said...

anak2 zaman skrg beruntung benar dengan segala macam kemudahan yang tersergam depan mata...mgkn masih ramai yang xbernaseb baik tapi at least diorang lahir di zaman serba canggih nie..

dulu terhingin gak nak masuk kelas komputer tapi lepas spm gian nak keja so blaja2 sdr pon terer gak..tapi kalo nengok mummyaeesh menaip berdebar uols...

linahilmin said...

lina - mummyYaeesh,
g town sambil cuci mata kan!

lina - tigrismalaya,
tu la kan, serba ada..
mummyyaeesh tu harus leh menaip sambil pejam mata, tu blog dia sentiasa berhapdet tu!
ps- apsal i still x leh masuk blog u!!!!

mummYaeesh said...

ya betul!!sambil2 melaram pastu kena 'phewitt2' gitew!gediks disitu!whoops

takde maknanye berdebar!weols kan dip secretarial science so haruslah menaip guna 9 jari tanpa melihat keyboard!woohoo..(bangga disitu!)

nuffnang