anda pernah terkena minyak panas semasa menggoreng makanan? ok, pertama sekali, jgn panik... apa yg perlu anda buat hanya lah ambil sedikit garam, basahkan sedikit (utk bg lekat - klu byk haruslah cair terus garam tu!!!), lalu letak di bahagian yg terkena percikan minyak. Insyaallah, gelembung cecair (melepuh) tak akan timbul & cepat baik.
selamat mencuba ye kawan-kawan2!
ps - pernah dengar juga ada yg kata letak minyak sapi / butter / colgate / kapur sireh tp utk saya sendiri ini petua terbaik & saya sendiri dah cuba beberapa kali. tq ibu mertuaku utk petua ni! :-)
9 comments:
thanks share petua akak..saya selalu kena minyak panas sebab goreng ketam/sotong...hehe
aaa.....betoi ka.....baguih neh....baru je kena mlm td...thx...
good info ;-)
baruku tahu..good2x.. slalu pakai glove bila nak menggoreng.. takut kena minyak hahhaa
thanksss.. sy br terkena minyak panas :( :(
satu g, sapu putih telur kat tmpt trkena myk pnas..mujarab jgk..saya bru trkna td,ibu jari plak 2...hu4
nk kena letak garam tu berapa lama?
Anonymous, kejap je.. Dlm seminit dua.
Baru kena myk? Harap2 cpt sembuh ya!
Mcm mana kalau dah gelembung? Mcm mana nk hilangkn gelembung tu ye? Ade tips? Terima kasih :)
Post a Comment