nuffnang

Thursday, April 29, 2010

petua : bila anak kena jaundice (kuning)

jaundice; atau 'orang kta' panggil 'kuning'. jaundice in newborns are among common things nowadays.

but, for newly parents mesti terrified kalau dapat tau anak ada jaundice. nama pun parents, anak kena gigit nyamuk pun melalak meraung inikan pulak bila bila dapat tau anak ada 'penyakit' kan!

here, ada serba sedikit petua (dr orang tua2) yg boleh diguna pakai. tapi, mesti check jugak kat doktor ye, utk dapat kan bacaan berapa jumlah 'kuning' tu.

- pergi kedai ubat cina (sinseh) mintak beli air utk mandi kuning. dijual dlm sachet macam 'teh' tu.. rendah dlm tab mandi anak, then mandikan anak utk 3 hari. Insyaallah.

- bagi anak susu kambing, bout 1-2 sudu kecil utk 2/3 hari. Insyaallah. utk orang Taiping, susu kambing boleh dibeli di kafetaria Hospital Besar Taiping & untuk orang Puchong, boleh dapat kan di Batu 14 (ada tempat bela lembu / kambing berdekatan ngan pasar).. tu je saya tau sebab saya pernah beli kat situ! tapi bernah nampak kat cold storage ada satu fridge yg jual susu kambing, maybe boleh gak kot!

- boleh juga letakkan aloe vera. ambik 'lendir' daun aloe vera, then letak kat dahi (forehead). buat selama 2/3 hari. Insyaallah.

- 'jemur' baby comel anda! jemur disini bukan bermaksud macam kita jemur kain tu ye kawan2, kalau ada tingkap / sliding door yg dimasuki cahaya matahari (pagi - bout 8.30am - 9.30am) letak baby kat tepi tu... let baby only with his/her diaper, tutup mata dia sket ngan saputangan ke... nampak klu matahari dah terik sangat angkat lah.. kesian kat comel tu nanti!

- paksa baby minum susu. every one hour kejut baby bangun dari tidur utk menyusu (baby yg kena kuning akan berasa letih & selalu nak tidur!).. lagi kerap baby minum susu lagi bagus sebab kuning dpt dikeluarkan dari their pee / poo poo.

- owhhhh.. ni lagi satu tapi agak kelakar; masa baby kena kuning, jauh kan semua benda yg berwarna kuning dari baby... no yellow baju, no yellow bedspread / pillow / bolster, curtain.. pendekkata SEMUA / ALL benda yg kaler kuning!!! :p

okay kawan-kawan, itu petua utk kali ini.. yg penting jangan berhenti berdoa ye!







ni my lil princess, ariana damia masa kena kuning,
first pic kat comumbia-asia puchong (hari ke-4 lahir)
2nd pic (hari ke-6 lahir), dah kurang sikit kuning.. pipi dah nampak merah2!
ala.... rindunya kat anak2 masa diaorang baby camni!!! okey, sangat tiba2 tau!!! ha ha ha...!









JAUNDICE
common condition in newborns, jaundice refers to the yellow color of the skin and whites of the eyes caused by excess bilirubin in the blood. Bilirubin is produced by the normal breakdown of red blood cells.

Normally, bilirubin passes through the liver and is excreted as bile through the intestines. Jaundice occurs when bilirubin builds up faster than a newborn's liver can break it down and pass it from the body. Reasons for this include:


  • Newborns make more bilirubin than adults do since they have more turnover of red blood cells.
  • A newborn baby's still-developing liver may not yet be able to remove adequate bilirubin from the blood.
  • Too large an amount of bilirubin is reabsorbed from the intestines before the baby gets rid of it in the stool.

High levels of bilirubin — usually above 25 mg — can cause deafness, cerebral palsy, or other forms of brain damage in some babies. In less common cases, jaundice may indicate the presence of another condition, such as an infection or a thyroid problem. The American Academy of Pediatrics (AAP) recommends that all infants should be examined for jaundice within a few days of birth.




(article taken from here)

3 comments:

Hezesuze said...

ikut petua org dulu2..jemur je baby kt cuaca panas...huhu

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

aminn my baby x der history kuning ..

ada satu lg petua dr mag ..masukkan 1 sudu serbuk kopi dlm mandian baby ..amalkan smp baby ok ;-)

Nurhayati said...

bagus la petua2 ni.. alhamdulillah time zara kecik takde kena kuning.. tiap2 pagi kami jemur dia.. leh simpan petua ni, kot second ni dapat jaundice kan.. harap2 tak le.. ;)

nuffnang