nuffnang

Thursday, December 16, 2010

Alhamdulillah, at 4 yo Adam dah boleh membaca

Syukur!

Ini benda yg saya tak pernah ceritakan kat blog sebab saya rasa buat tambah sakit kepala! My son seorang kanak2 yg lambat bercakap. hatini risau hanya Dia yg tahu. Dah jumpa pakar semua cakap nothing wrong ngan his ear, check semua pun kata ok. Then i heard about speech theraphy, plan to bring him there too. Until one fine day, saya jumpa sorang doc ni, dia suggest i bwk Adam jumpa pakar kanak2 yg specialist in brain kat SJMC.., ibu mana yg nk terima kan. Tp dlm kepala dah set, untuk kebaikan Adam, ill do anything! Tapi before buat appt semua, doc tu kata; Adam is only 3thn lebih masa tu, why not we give him chance until dia 4tahun. Ok, fine!

ALHAMDULILLAH, tepat2 hari lahir dia yg keempat, dia mula bercakap!
And luckily dia terus bertutur dgn full sentence, cuma kelakar la sebab dia tak faham bila kita converse in bahasa, kena speaking okeh!
Baru lah mummy dia realize yg sepanjang 4 tahun tak bercakap tu, byk input yg dia kumpul dlm kepala, sebab dia terus boleh cakap a-z, 1-100... Mula perasan yg byk words yg dia kenal.. First thought, dia dah hafal every words tu, sampailah one day i ambil a few of his storybooks and asked him to read. Again, syukur ngan rahmat Allah, betul yg dia dah boleh membaca! Dalam tempoh 5 bulan baru bercakap, he now can read! Besarnya pencapaian tu! Sebanyak mana saya bersyukur, sebanyak itulah juga saya berbangga..! Without formal education (dah register real kids masa awal 2010, tp dia nangis sangat2, end up pergi 2 hari je!!! - abis burn duit rm1k+!... Huhuhuuuu), so memang semuanya dia usaha sendri throughhis observation lah kot!

So, for those mothers out there, if ada masalah anak lambat bertutur, jangan risau & yg penting jgn putus asa! Treat diaorang macam anak2 lain yg boleh bercakap juja sebabdiaorang faham apa yg kita cakap. Layan macam biasa tanpa beza2kan diaorang. Always cari ruang, masa & peluang untuk bercakap dengan dia, walaupun he didn't reply or give any reaction. Berbual macam biasa. Never ever rendah2 kan diaorang. Dan most important, tak perlu bgtaau semua org yg anak anda lambat bercakap; bukannya apa sebab kadang2 kata2 orang boleh buat kita bertambah runsing. Doa & tawakal pada Allah sebab semua kejadian dibumi & langit adalah dalam kuasa Dia yg Maha Esa.



ADAM DZARIF,
cinta hati mummy & daddy, we always proud of u! Not only because u can read at very young age, but for every single thing yg u achive.
Im proud the day u're born, the very first time i hold u in my arms...
Im proud when u can crawl,
Im proud when ur first tooth out from ur gum,
Im proud when u take ur first step to walk....
Im proud because u such a good abang to ur sister...
Yes ADAM, if one day u read this, u should know that im always proud of u!
Congratulations on your achivement, i know u work hard in your own way untuk kenal huruf2 dan seterusnya belajar membaca!

8 comments:

tigrismalaya said...

but sis sharing is caring..tapi u kena tengok jugak laa ngan sape nak share somethings kot2 baik kat dpn tapi hantu kat belakang..

ai rasa bab2 anak2/family kita perlu support each other sebab mgkn hari nie dia tak kena tapi hari lain sape tau..bg ai dengan tahu pengalaman rakan2 nie sedikit sbyk kita faham n sedar apa yg perlu kita lakukan apabila dlm situasi sama..

n, tahniah tuk adam coz dah pandai baca..ai nerbes ngan my lil irfan..skrg dok melasak jer..tis month msk 3thn tp januari 2011 dah kira 4...hmmm

~Eila @ Along~ said...

sejukk perut u mengandungkan die lina... :D

Hezesuze said...

yeahh clap3 tuk adam...pasni fenat ler uols nak layan adam bercakap kekdahnye hehe

Nurhayati said...

beb, my zara pun lambat gak cakap.. tapi itu la setiap anak lain perkembangannya.. buat masa ni i tak risau dia lambat pun.. kalau dia dah 4thn mungkin la kot. hehe

tahniah for Adam.. chayok2x
pasni pengsan la dia potpet2 tanye soklan macam2..jenuh jawab je la.. hehe

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wahhh bagusnyer ... my adam ni riuh bercakap ..tp x boleh baca lg ..next year nk htr gi taska ;-)

Awin Roslin said...

kak awin also proud of adam! tak masuk 5 lagi dah pndai baca. mmuuaaah!

hannan nazri said...

yeay!!~
adam da bleyh ckp... :)
bagus lah, dr kecil da pandai berdikari n learn by himself.
kak lina jgn pengsan kalau adam da start bersyarah nt yerp ^^,

mummY2Y said...

wah..bagusnye adam da bleh baca.. i think ramai yg hv d same prob mcm u.. even yaeesh pun lmbt bercakap.. he has his own language..as a mom i faham la so i layankan aje..da 4 thn lebih baru org lain faham ape yg dia converse..woohoo

nuffnang