nuffnang

Sunday, October 24, 2010

on hire a maid issue

really headache when it come to 'maid' matter.
pernah ada 2 maids before; both from Indonesia. masa tu, i'm about to deliver (Ariana).

The first one, staying with us only for less than a week, even her name pun i dah tak ingat. mula2 datang, she's didn't bring anything, sehelai sepinggang, not even a bra or underpants! so, first thing we take her to Tesco utk beli.... elok je beli semua, selang dua hari mintak nk balik. (dah lah sepanjang dua hari tu langsung tak buat kerja kan, tak kisah lah kan mula2 tu, kot2 la dia dok teringat family ke apa; then she told us yg dia taknak jd maid sebenarnya. i dok fikir mesti nak keje yg glam2 la since kuku pun panjang, kening pun berpantis halus!

Then dpt yg second one, dapat yg ni masa dah 1 week after bersalin, (masa ni my mum & dad ada jaga i kat my place), so memang rajin buat kerja. like non-stop, sampai we all risau.. tapi, after my parents dah takde baru lah wat perangai! ajak p beli groceries takmau, i nak bawak baby p camc takmau ikut.. adehhh! dah lah every weekend cuti, every saturday we have to send her to her husband kat serdang, then sunday petang kena pick her up, kemas rumah amek shortcut, semua mainan adam dia letak tinggi2, kiranya klu adam tak main ak perlu dia susah2 kemas! haishhhhhh! everyday mesti tengok sinetron, from 2pm - 6pm dok mengadap tv sampai i pun pening! her life at my place sgt2 heaven k, cuma sapu sampah, iron baju, jemur... masak & anak2 semua i handle sendiri. pun susah nak bersyukur! adehhhh!

and now, im into this dilemma again, almost 5mth pregnant i dah tak larat (i dah tua occay!), so husband start give me an idea to hire a maid (again????), ialah since this one (Insyaallah) our third child kan, rasa macam macam susah pulak nak handle ngan house chores lagi... my anak2 kira rapat2 la jugak, my first boy is 4, second one 2... so, i think i need helper, at least utk tahun pertama sementara nak adapt ngan anak 3 orang kan! so now masih berkira2 lagi.... risau pun ya, ialah, nak hire maid nowadays bukan murah tau! karang bazir duit je... ada yg bg idea amek filipina, cambodian..., katanya lebih boleh diharap, tapi kan mana nak cari? ada sape2 tau agency or contact person yg i leh call? and last couples of days i jumpa iklan maid agency yg buat, monthy main, meaning we can hire a maid, bulan demi bulan..., harga for 1month is rm800+, tu tak termasuk hidden charges. macam mahal kan, tp kalau fikir balik, better la kan, dr dok habis thousands tapi hasilnya nan hado!

so, now masih berkira2. few month left before any decision taken. hati still serba salah!

adehhhhh!

:(


7 comments:

Nurhayati said...

memang peningkan pasal maid ni.
walaupun i takde experience lg pasal maid2 ni.. tapi bole bayangkan camne. blom tentu lagi maid kita amik tu ok..cam maid2 u sblom ni kan..ada je halnya. kalau dapat yg ok tu mmg 1 dlm 1000 la rasanye. i ada gak dgr orang kata elok amik maid dari filipino ngn cambodia.. dorang rajin dan jujur..cuma masalah nanti dari segi komunikasi la..tapi tu dorang kata leh ajar dia.

i yg dah 2 ni pun rasa huru hara..ape ntah lagi 3 anak. nak plak i ni keje kan.. ada gak diskusi ngan lakiku pasal nak hire maid.. tapi tu la..hati ni cam tak bape nak sangat.. huhuhuhu

Lyana Jemali said...

na...my sis pernah hired cambodian...komunikasi break down la...macam ayam n itik...pastu...bila siapkan anak prmpuan mesti bagi pakai skirt n seluar...adoyai...al last my sis hantar blik...berkemas pun tak reti sangat since umah diorang atas tanah..tak de simen...so dia macam tak reti....tapi yer la kan..nasib dan rezeki masing2...fikir panjang na...ye...

zailamohamad said...

samerlah Lina, Zaila pon dah tak larat..balik keje memang xde energy dah nak baut segala benda

i ada juga proposekan cadangan nak amik maid dekat husband tapi my husband lak xsetuju mana since dia xsuka ada orang lain tinggal bersama so we decide to hire part time maid (yang datang pagi balik petang aje) cuma the problem is nak kena carik yang betul2 kita percaya, maklumlah kalau dia buat perangai tinggalkan anak2 kita, naya kita so sekarang ni zaila dok tengah rayu pengasuh anak2 kami di nursery agar berhenti keje & keje dengan kami..hehehe *tapi xtahu lagi dia nak ke tak*

kalau dia tak nak, nampak gaya i jelah yang kena berenti jadi full time maid kat rumah ni;D (isy, xsanggup haku)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

kisah maid nieh mmg tak habis ..setau i skrg mmg distopkan proses amik maid indon .. psl tak dpt sefahaman bab gaji ..

Hezesuze said...

owh maid indon sekarang ni mmg berlagak uols...mencik tau!! tapi kan maid combodia ok jugak uols..mmg ler dowang nie xpaham sepatah pun bahasa malaysia tapi ujung2 pandai ckp...coz my uncle amik maid combodia..

ermm weols try tanye kt kenalan weols sal maid nie ek...anything let u know...ngee

linahilmin said...

friends,
its always a neverending stories kan klu cerita bout maid ni! am still thinking... we'll c how!

linahilmin said...

friends,
its always a neverending stories kan klu cerita bout maid ni! am still thinking... we'll c how!

nuffnang