nuffnang

Saturday, October 4, 2008

Tanda-tanda hampir BERSALIN

i'm into week of 39!!!

these article i took from here :


Tanda-tanda Hampir Bersalin


Apakah tanda-tanda hampir bersalin? Tanda-tanda bersalin berbeza bagi kebanyakan wanita.

-Bayi turun ke bawah
-Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
-sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
-kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
-sakit perut, memulas
-kerap buang air besar
-kerap terkentut


-Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir-
Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.


-Sakit belakang-
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.


-Pecah air ketuban-
Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.


-Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis-
Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.


-Kontraksi yang tetap dan berterusan-
Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda. Buat jadual.



Bila Perlu ke Hospital
Segera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:
-kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam kereta. :-) )
-keluar air ketuban.
-pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
-keluar darah dari vagina.
-apa saja masalah yang dialami.

3 comments:

Cyberwira said...

Cepat-cepat lah beranak lina.. nanti kalau lelaki bg nama syawal kalau perempuan syawalina.. hehehe.. SENANG DAN JIMAT KIRA..

rara said...

cant wait for it. hehehe. if x sempat raya kat ur house, we visit u and new baby kat hospital k ? hehe. mwah for adam.

linahilmin said...

lina to cyber:
lina sendiri dah tak sabar nak tunggu baby ni keluar.. berat oooo!!! Syawalina??? adehhh!


lina to rara:
shouldn't b a problem sis.. nak offer diri jd 'cik bidan' pun boleh!

nuffnang