nuffnang

Tuesday, May 24, 2011

on HALAL issues

as a muslim, isu halal / haram adalah sangat BESAR! satu isu yg WAJIB diambil tahu.
but then, lately ni banyak sangat sebaran yg bukan2; baik di email atau di facebook. ye, i know kita patut berkongsi bila kita kita tahu tentang sesuatu isu, TAPI tolonglah jangan sebarang sebar. di Malaysia, kita ada badan khas yg boleh dirujuk iaitu JAKIM. jangan ambil enteng peranan JAKIM. so, for those yang dapat email / baca dari status fb kawan2 tolong jangan panik & terus sebarkan... check dulu. taknak habis duit call JAKIM (or mungkin diaorang pun sangat sibuk nak jawab semua panggilan) sila lah check di website. zaman dah canggih kan..! bertwitter / fb / blog / web nonstop siang malam, takkan tak boleh ambil masa untuk check website penting macam ni.

and here is the link : http://www.halaljakim.gov.my/

do check the premises yg dikatakan haram sebelum sebar sesuatu ok. karang dah jatuh fitnah, lagi haru nak cari owner kedai nak minta maaf. tau kan apa hukum sebar fitnah?!







3 comments:

DaZzlingLilLy said...

betul sokong!

Nurhayati said...

setuju!!
terbaru ni pasal ikea.. giler la.
orang dah makan berak cukup.. nak muntah dah rasa huhu

Joy said...

huhuhuhu...

nuffnang