nuffnang

Tuesday, January 27, 2009

TAUCU

is there anyone out there yg tak kenal 'taucu' ni or in English 'black soy beans'... for those yg tak kenal taucu ni, takpe, tak yah nak knock your head kat dinding pun.. pegi je kat mana2 supermarket, kat area2 kicap/sos jumpa lah taucu ni.. ni ha among taucu brand yg sedap.. beans nyer besar2 & tak hancur...



so, menu untuk ari ni...

sedap!!!! jemput makan semua!

Membuat taucu agak rumit dan inilah caranya:


Bahan-bahannya:

  1. 400 gm kacang soya
  2. 50 gm tepung beras
  3. 50 gm tepung pulut
  4. Garam
  5. Air

Cara membuatnya:

  1. Bersihkan dan rendam kacang soya selama 10 jam.
  2. Rebus setengah masak kemudian biar sejuk dan buangkan kulitnya.
  3. Kukus pula sampai masak dan lembut.
  4. Toskan airnya.
  5. Campur tepung dan kacau atas api perlahan hingga kekuningan. Gaul dengan kacang soya tadi.
  6. Ratakan di dalam dulang dan taburkan campuran ragi Rhizopus Oligosporus dan R.Oryzae (ragi khas untuk tempe). Tutup dan biar proses pemeraman 2-3 hari berlaku sehingga menjadi tempe.
  7. Jemur tempe kemudian ceraikan menjadi kecil (biji). Kemudian rendam di dalam pasu atau bekas kaca dengan larutan air garam sebanyak 20% (1000 ml air + 200 ml garam).
  8. Tutup dengan kain nipis atau jaring halus. Jemur setiap hari dalam bekas rendaman itu. Jangan dimasuki debu atau serangga. Boleh diperam selama 1 atau 2 minggu atau 1 bulan. Jika lebih lama, bau taucu lebih wangi

*credit resepi; http://resipi.zonalaf.com.my thanks ye...

9 comments:

CoNniE said...

wow... Taucu mmg sdp.. dulu mase b4 kawen i duduk perak, mama salu beli taucu cap "Opah"... tapi sjk duduk selangor, takde pulak brand tu kat sini... hehe..so hentam saja taucu ape ade.. kdg2 tak sdp coz ade brand taucu nyer masin sgt...

Cyberwira said...

wahh..ko tau tak air liur aku meleleh dah ni sebab teringatkan taucu yg aku selalu makan dgn paperdem (mcm salah je eja tu). Memang terangkatttt kalau makan dgn nasi daun pisang

linahilmin said...

lina - connie,
try yg ni, sedap taucu nyer...

lina - cyber,
nanti ko dtg aku masak ni.. wat lak pedas2.. best!

biruNiLA said...

lina, tq untuk resepi... kaksu suka taucu

Anonymous said...

kak ni la;au lte beli je tempe terus leh x??pastu sambung step akk yg seterusnye tu hehe boleh kan agaknye:)

muhammad saifuddin said...

kalau untuk kuantiti yg bnyk...mase bile org nk masukkan ubat tahan busuk ntk jdkan taucu tahan lama??

Anonymous said...

Salam... mana boleh dapat 2 jenis ragi tu?

Deena Learns to Rock said...

wah .. inilah resepi yg mengambil masa yg lama utk buat , hahaha anyway thanksss

Deena Learns to Rock said...
This comment has been removed by the author.

nuffnang