nuffnang

Thursday, January 8, 2009

CIUM anak pun boleh dapat PAHALA

Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya.
Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak. Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang-barang dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dantidak diseksa di Akhirat kelak.
Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama. Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.
Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata;“Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium.” Sabda Nabi SAW; “Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi..”
Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangatberhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka, barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak NabiIsmail.

Seorang lelaki bertanya; “Ya Rasulullah, kepada siapakah harus aku berbakti? ”Jawab baginda; “Berbaktilah kepada ibu bapamu.”Kata lelaki itu lagi; “Ibu bapaku sudah tiada lagi.”Sabda Nabi SAW; “Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu.”


* teks si 'copy paste' from blog ni.. http://www.funwithfliffy.blogspot.com/
thanks ya! (whose really into digital scrapbooking leh la jalan2 kat blog dia ni.. rajin giler!)


ps- takde hati yg tak gembira bila tengok keadaan macam ni kan...
touching...
i'm blessed...


1 comment:

fun fliffy said...

as salam, terima kasih feat. about my blog... hehe... artikel tuh actually dr kawan emel.. takpe share utk semua org kan :) have a nice day... !!

nuffnang